Omgaan met wachtwoorden
Tegenwoordig heb je een wachtwoord nodig voor je mail, je websites, online abonnementen en ga zo maar door. Zie die maar eens allemaal te onthouden. Een wachtwoord is een combinatie van cijfers, letters en leestekens waarmee je al deze diensten online beveiligt. Een sterk wachtwoord dat niemand zo even kan raden is dus erg belangrijk.
Hoe ga je hier veilig mee om?
Kies geen makkelijk wachtwoord. Wachtwoorden moet je onthouden en daarom kiezen veel mensen een makkelijk wachtwoord. Kies nooit getallenreeksen of reeksen van het toetsenbord. Kies ook nooit een wachtwoord van vijf cijfers, zoals 12345. Vermijd persoonlijke gegevens die gemakkelijk online te vinden zijn, zoals je geboortejaar of een stuk uit je email adres. Gebruik een wachtwoord zin, deze is vaak makkelijker te onthouden dan een wachtwoord en vaak ook nog een sterker en minder makkelijk te kraken. Gebruik niet vaker hetzelfde wachtwoord. Mocht het bekend raken, dan kunnen ze bij alle andere accounts eenvoudig inloggen door het zelfde wachtwoord te gebruiken.
Wachtwoord manager
Met een wachtwoord voor alle diensten die wij in deze tijd gebruiken is de lijst met wachtwoorden erg lang. De veiligste manier om om te gaan met je wachtwoorden is met een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager is een programma dat wachtwoorden onthoudt en zelfs voor je invult. Je onthoudt alleen nog het hoofdwachtwoord om het programma mee te ontgrendelen om zo bij je wachtwoorden te komen.
Een aantal wachtwoordmanagers op een rijtje
• LastPass
• 1Password
• Bitwarden
• Keepass
• Dashlane
Maak ook gebruik van een two factor authentication (2FA)
Gebruik naast een wachtwoordmanager ook zoveel mogelijk een two factor authentication (2FA).
We schreven hier eerder over. Lees het artikel: Waarom (2FA) zo belangrijk is.