Wallgrind

IMAP of POP3

Wat is het verschil tussen IMAP en POP3?

Bij het instellen van je email account op een mailprogramma heb je de keuze om te kiezen voor het IMAP of POP3 protocol. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee protocollen? We leggen je uit wat de verschillen zijn tussen IMAP en POP3 en wat de voor- en nadelen zijn om te kiezen tussen deze twee verschillen e-mail protocollen.

IMAP is de afkorting voor Internet Message Access Protocol en heeft als verschil met POP3 dat je e-mail op de mailserver blijft staan.

POP3 is de afkorting voor Post Office Protocol. Met deze e-mail protocol download je de e-mail naar je eigen computer i.p.v te bewaren op de mailserver van je hosting pakket.

De voor en nadelen van IMAP

Met het IMAP protocol wordt de mail op de mailserver opgeslagen. Je loopt dan niet het risico dat de mail verloren gaat. Je kunt de inhoud van je mail via de webmail bekijken en op meerdere mailprogramma’s tegelijkertijd instellen. Je kunt meerdere mailprogramma’s gebruiken om dezelfde inbox te benaderen en te beheren. Wanneer je een email verwijderd op bijvoorbeeld je telefoon dan word deze tegelijkertijd verwijderd op je computer of laptop. Met IMAP worden je e-mailberichten dus opgeslagen op de mailserver en kan het zo zijn dat na verloop van tijd de webruimte van je hosting pakket vol kan raken. Hierdoor is het niet mogelijk om mails te ontvangen tot je de mailbox hebt opgeschoond of meer webruimte zou bestellen.

De voor en nadelen van POP3

Aangezien de meeste vaak voor het IMAP Protocol gaan heeft POP3 heeft ook z’n voordelen. Je bent niet afhankelijk van de webruimte die je krijgt op de mailserver en je hebt de mogelijkheid alle e-mails offline te bekijken en zo heb je altijd een volledige back-up van je emails op je eigen computer opgeslagen en in eigen beheer. Met het POP3 procotol is het helaas niet mogelijk om via de webmail of een andere computer of apparaat de mail te bekijken.

Het is dus slim om voor IMAP te gaan als je meerdere apparaten gebruikt. IMAP bewaart een kopie van al je e-mails op de e-mailserver. Je kunt hierdoor overal al je mappen zien door de IMAP synchronisatie.

Met onze webmail kun je altijd overal je e-mails lezen en verzenden. Gebruik IMAP voor flexibele toegang tot al je verzonden en ontvangen e-mails en POP3 als je alle e-mails op een plek wilt beheren. Wij raden altijd het gebruik van het IMAP protocol aan voor het beheren van je email voor een fijne en gebruiksvriendelijk gebruikerservaring.

Voor het instellen van een IMAP of POP3 email account binnen je mailprogramma kun je gebruik maken van de volgende handleidingen in onze kennisbank.

Wallgrind Solutions

Wij zijn de generatie van Think differentI’m lovin’ it en Just do it.
Hier combineren we twee specialismen: Webhosting en Webdevelopment.

Bereikbaarheid en persoonlijke service is waar het bij ons om draait. Service zonder gedoe noemen we dat. Iedere website of webapplicatie verdient een betrouwbare partner.

Recente berichten