Wallgrind

HTTP en HTTPS

Het verschil tussen HTTP en HTTPS

Je merkt het vaak niet, maar http en https komen beide voor aan het begin van een URL van een website en vormen een verschil in alle pagina’s die je dagelijks bezoekt op het internet.

HTTP: Geen versleutelde verbinding
HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol. Het is een protocol dat wordt gebruikt door een gebruiker en server waarmee je kunt communiceren met andere websites. Wanneer je http:// invoert in uw adresbalk voor het domein, vertelt het de browser om verbinding te maken via HTTP.

HTTPS: Versleutelde verbinding
HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure (ook wel HTTP over TLS of HTTP over SSL genoemd). Wanneer je https:// invoert in de adresbalk voor een domeinnaam, vertelt het de browser om verbinding te maken via HTTPS. Over het algemeen hebben sites die via HTTPS draaien een omleiding, dus zelfs als je http:// typt, zal deze je omleiden om via een beveiligde verbinding de website te bezoeken. HTTPS gebruikt ook TCP (Transmission Control Protocol) om datapakketten te verzenden en te ontvangen, maar doet dit een verbinding die is versleuteld is door Transport Layer Security (TLS).

Maar wat is nu het verschil tussen HTTP en HTTPS?
• De HTTP-URL in de adresbalk van uw browser is http:// en de HTTPS-URL is https://.
• HTTP is onbeveiligd terwijl HTTPS beveiligd is.
• HTTP verzendt gegevens via poort 80 en HTTPS poort 443 gebruikt.
• HTTP werkt op de applicatielaag, terwijl HTTPS op de transportlaag werkt.
• Voor HTTP zijn geen SSL-certificaten vereist; met HTTPS is het vereist dat je een SSL-certificaat hebt geinstalleerd voor je domeinnaam.
• HTTP vereist geen domeinvalidatie, terwijl HTTPS op zijn minst domeinvalidatie vereist en bepaalde certificaten zelfs legale documentvalidatie vereisen.
• Er is geen codering in HTTP; met HTTPS worden de gegevens versleuteld voordat ze worden verzonden.

Via ZeroSSL en Let’s Encrypt bieden wij gratis SSL-Certificaten aan voor gebruikers die van onze diensten gebruik maken. Raadpleeg onze kennisbank om een ssl certificaat te installeren.

Wallgrind Solutions

Wij zijn de generatie van Think differentI’m lovin’ it en Just do it.
Hier combineren we twee specialismen: Webhosting en Webdevelopment.

Bereikbaarheid en persoonlijke service is waar het bij ons om draait. Service zonder gedoe noemen we dat. Iedere website of webapplicatie verdient een betrouwbare partner.

Recente berichten